Deși majoritatea durerilor de burtică trec la copii la fel de repede precum au apărut, anumite simptome și probleme digestive trebuie să primească atenția cuvenită – acest lucru este valabil și în cazul constipației.

Cum se manifestă constipația la copii și bebeluși, care sunt cauzele și posibilele soluții? Când ar trebui mers la medicul pediatru? Găsiți aici informații utile despre sănătatea digestivă a celor mici – inclusiv care ar putea fi soluțiile pentru ameliorarea constipației.

constipatia la copii

În mod obișnuit, majoritatea copiilor au 1-2 scaune pe zi până la vârsta de 3 ani. După această vârstă, cei mai mulți dintre ei au un scaun pe zi.

În termeni generali, spunem despre un copil că este constipat atunci când are mai puțin de 3 scaune pe săptămână, dar și când scaunul eliminat este tare și uscat, provocând durere și disconfort sau când scaunul nu mai poate fi deloc eliminat.

Constipația la copii este o problemă de sănătate în continuă creștere. La nivel global, 1 din 3 copii suferă de această afecțiune1.



Ce cauzează constipația la copii?

Ignorarea urgenței

Copiii se constipă ca urmare a faptului că se abțin prea mult atunci când simt nevoia să meargă la baie.

Este posibil să facă acest lucru pentru că se simt stresați în legătură cu antrenamentul la oliță, sunt jenați să folosească o baie publică, nu doresc să întrerupă timpul de joacă sau le este frică să nu simtă durere sau disconfort în momentul eliminării.

Dieta

Constipația la copii este adesea cauzată de o alimentație bogată în grăsimi și zahăr rafinat (dulciuri, prăjituri, biscuiți) și prea puține fibre: fructe (proaspete și uscate), legume, cerealele integrale, nuci, linte.

Deshidratarea

Constipația apare adesea ca urmare a consumului de prea puține lichide sau a pierderii de lichide, cum ar fi în caz de vărsături sau transpirație excesivă.

Modificări ale rutinei

Modificări ale orelor obișnuite pentru mese, precum și modificări ale rutinei zilnice de toaletă (de exemplu, atunci când este în vacanță) pot determina constipația la copil.

Stresul

Copiii se pot constipa dacă ceva îi supără, cum ar fi mersul la o școală nouă, relația cu profesorii sau alte probleme acasă.

Cum să preveniți și să ameliorați constipația la copii

Creșteți conținutul de fibre din dieta copilului, oferindu-i celui mic mai multe fructe (proaspete sau uscate) și legume.

Creșteți cantitatea de apă pe care copilul o bea, dându-i apă la fiecare masă și apă suplimentară când este cald. Pentru copiii cu vârsta până la 4 ani, calculul se face astfel: 1 litru de apă pentru primele 10 kg, plus 50 ml pentru fiecare kilogram de greutate corporală în plus. După vârsta de 4 ani, copiii trebuie să bea aproximativ 1 până la 1,5 litri de lichid pe zi.

Încurajați o rutină regulată pentru toaletă, cum ar fi să stea pe toaletă timp de 5 minute, o dată sau de două ori pe zi, cam la ce aceeași oră, ideal după masă.

Ajutați copilul să respecte unui program regulat al meselor și să-și creeze o rutină zilnică care poate ameliora simptomele constipației până la dispariția acesteia.

Încurajați exercițiul zilnic și activitatea fizică. Acest lucru ajută la stimularea funcției normale a intestinului.

Copiii cu vârsta de peste 1 an pot încerca un pahar de suc de mere nediluat sau suc de kiwi.

Fiți atenți la semnalele nonverbale pe care le transmite micuțul dumneavoastră. Dacă acesta își strânge fesele sau își încrucișează picioarele, ajutați-l să ajungă la toaletă.

Fiți empatici, copiii pot fi stânjeniți, supărați sau chiar speriați de situația în care se află și au nevoie de tot ajutorul pe care îl puteți da.

CONSTIPATiA LA BEBELuSI

Poate fi dificil de știut dacă un bebeluș are constipație, deoarece există variații în fermitatea și frecvența scaunului la bebeluși.

Unii bebeluși alăptați pot avea scaun după fiecare alăptare, în timp ce în cazul altora pot trece chiar 7 până la 10 zile. Bebelușii hrăniți cu formule de lapte au în general tendința de a elimina scaunul la fiecare 2 până la 3 zile.

De asemenea, este obișnuit ca bebelușii să se încordeze mult atunci când elimină scaunul. Atâta timp cât scaunul lor este moale, nu sunt constipați.

Cum să preveniți constipația la bebeluși

Constipația este adesea cauzată de modificări în alimentație precum înțărcarea, schimbarea formulei de lapte sau diversificarea. Pentru a evita constipația la bebeluși:

Încercați să creșteți cantitatea de apă pe care o bea bebelușul, oferind cantități mici de apă între alăptări.

Pentru sugarii hrăniți cu biberon, luați în considerare încercarea diferitelor formule pentru sugari până găsiți una care înmoaie scaunul.

Dacă bebelușul a ajuns în perioada în care poate consuma alimente solide, include în alimentația lui brocoli, pere, prune uscate, piersici, mere fără coajă.

Dacă bebelușul tău nu a făcut încă tranziția la alimente solide, încearcă unele dintre alimentele enumerate mai sus în forma lor în piure.

Încurajează mișcarea - joacă-te cu el, fă-l să se miște cât mai mult. Dacă nu merge încă, gimnastica, precum „bicicleta” pentru picioare poate fi de ajutor.

Masajele blânde ale stomacului și ale abdomenului inferior pot stimula intestinele să funcționeze corespunzător.

Băile calde pot duce la relaxarea muschilor abdominali si la stimularea defecației. De asemenea, s-a constatat ca băile calde sunt corelate cu diminuarea disconfortului legat de constipație.

Pregătește cu răbdare și atenție mersul la oliță. Este bine de știut că poziția genunchilor trebuie să fie mai aproape de trunchi și nu la 90°, pentru a favoriza eliminarea



CÂND SUNT NECESARE LAXATIVELE?

În cazul în care aceste metode nu funcționează, apelați, la recomandarea farmacistului sau a medicului, la laxative, care vor acționa pentru înmuierea scaunului.




Există mai multe variante pe care le puteți utiliza:

Adminstrarea rectală – supozitoarele si microclismele. După cum știm, folosirea acestora implică o „colaborare” din partea copilului și „stresul” părintelui care aplică supozitorul.;

Administrare orală – sub formă de picături. Este o metodă facilă de administrare, care permite ajustarea cantității în funcție de vârstă și greutate. Este ușor de acceptat de către copil, fiind un sirop transparent, incolor (sau până la gălbui) cu miros aproape imperceptibil și fără gust.

Copiilor li se pot administra laxative pentru a-i susține în dezvoltarea reflexului natural de defecație matinală. Câteva zile de administrare regulată seara, înainte de culcare, pot ajuta.

DULCOPIC ACȚIONEAZĂ ÎMPOTRIVA CONSTIPAȚIEI

Picăturile laxative Dulcopic® acționează împotriva constipației, cu efect de eliberare matinală (efect peste noapte în 6-12 ore de la administrare).

Dulcopic® conține ca substanță activă picosulfatul de sodiu și are efect laxativ cu acţiune (locală) directă la nivelul colonului - fără afectarea digestiei sau a asimilării nutrienților.

Dulcopic® înmoaie scaunul şi stimulează mişcările intestinale (peristaltismul).

Doze și mod de administrare

Adulți și copii cu vârsta peste 10 ani

10 -20 picături Dulcopic® ( 5-10 mg) pe zi

Copii cu vârsta între 4 și 10 ani

5-10 picături Dulcopic® ( 2,5-5 mg) pe zi

Copii cu vârsta între 4 și 10 ani

5-10 picături Dulcopic® ( 2,5-5 mg) pe zi

CÂND SĂ CONSULTAȚI MEDICUL PEDIATRU?

Întotdeauna înainte de a începe un tratament este bine să consultați medicul pediatru.

Adresați-vă medicului dacă:

  • copilul este constipat de mult timp și metodele descrise mai sus nu au funcționat
  • are dureri de burtică
  • nu poate controla senzația de eliminare și face pe el
  • apare sânge în scaun
  • este necesar mult efort pentru eliminarea scaunului tare și uscat
  • apar dureri la eliminarea scaunului

Referințe:

1.van den Berg, Maartje M. M.D.1; Benninga, M. A. M.D., Ph.D.1; Di Lorenzo, C. M.D.2 Epidemiology of Childhood Constipation, American Journal of Gastroenterology: October 2006 - Volume 101 - Issue 10 - p 2401-2409